Bilgi, Sevgi, ilgi BSI Kuramı
Bsi kuralında kendini gerçekleştirme, karşılıksız şartsız iyilik yapma ve bilgelik kavramlarının tanımı yapmakla başlıyoruz.
Kendini Gerçekleştirme
Kendini gerçekleştiren insan, var olan değerlerine yeni bir şey katmıyor, sadece yitirdiklerine yeniden kavuşuyor. Bireyin yitirdiklerine yeniden kavuşması içindeki değerleri keşfetmesini hedefliyor. Kendini gerçekleştirmiş insanın vasıfları yaratıcılık, cesaret, azim, sabır, sağlıklı karar alma yeteneği, güven, çelik gibi bir irade ve başkasını kendinden çok düşünüp kayırma koşulsuz iyilik duygusunu kazandırma çalışmasını etkin bir şekilde öğretme.
Kendini gerçekleştiren insan hayatın zorluklarına rağmen, daha anlamlı ve mutlu bir yaşantı sürdürmesi gerektiğini, ilgi alanlarının daha geniş tutması gerektiğini, hayatın acılarına rağmen neşe duymayı ve insanın kişisel sınırlarının dışına çıkarak kendisini, daha yüce bir amaca adamasıdır.
Karşılıksız Şartsız İyilik Yapma
İnsan ne yaparsa aynısı kendisine döner. İyilik yapan iyilik bulur, karşısındaki insanı dinleyen anlayış görür. Psikolojide böyle bir geri dönüş ilkesi vardır. İyilik yapmak, bilindiği gibi sadece maddi yardımda bulunmak değildir. İnsanlara güler yüz göstermek, tebessüm etmek, hoş bir söz söylemek, bunların hepsi birer iyiliktir. İyi olan her şey, kendisini sevenlerle işbirliği yapar ve kendisini sevenlere bir gün olur geri döner. İyilik kavramın oluşması sadece iyi duygular içinde olmamız demek değildir karşılıksız iyilik yapma iyi işler yapma anlamına da gelmektedir. Eyleme geçmediğimiz sürece, insanlık adına iyi şeyler yapmadığımız sürece iyi bir insan olmayı başarmamız çok zordur. Unutmamız gereken en önemli şey ise iyi insan yoktur, iyi işler yapan eyleme geçen insanlar vardır. Beyin kendisine ne öğretilirse onunla mutlu olmayı öğrenir. Beynimize eğer "Ben iyi işler yaparak mutlu olacağım. Bunu da insanlardan ilgi, takdir ve karşılık görmek için değil, sadece doğrusu bu olduğu için, iyilik yapmaktan zevk aldığım için, kendim için yapacağım" komutunu verirsek beynimiz iyilik yapınca mutluluk kimyasalları salgılar. O halde beynimizi küçük şeylerden mutlu olmaya, insanlara yardım etmekten zevk almaya, iyilikten tat almaya koşullarsak bunu başarabiliriz.
Bilgelik Kavramı
Doğru bilgi ve doğru inanışın doğal sonucu, doğru davranıştır. İnsanın dünya ile uyumlu, kendi kendine yeterli ve tam bir bilinçle yaşamasını, tutumunda bilginin belirleyici bir yer tutmasını, eylemlerinin enine boyuna düşünülmüş olmasını öngören yaşam sürecidir. Arzuları ve istekleri sınırlandırmak, doğaya uygun yaşamak, kötülüklere ve ölüme sessizce katlanmak gibi ilkeler bu bilgelik anlayışının temelini oluşturdu. Ahlakın övdüğü ve ahlaklı olmanın gerektirdiği doğruluk, yardımseverlik, yiğitlik, bilgelik, alçakgönüllülük, iyi yüreklilik, ölçülülük gibi niteliklerin ortak adıdır. Bilgelik yukarıda bahsettiğimiz gibi kendini gerçekleştirmek, iyilik duygularının oluşumuyla eyleme dönük yaşama becerisidir.