Evlilik Temeli Atılmış İnşaattır

"Evlilik temeli atılmış inşaattır"
 

Eş seçiminin doğru yapılması, mutlu bir evlilik için önemlidir. Kişilikleri farklı, değişik çevrelerde belli yaşantılar geçirmiş olan iki kişinin birçok paylaşımı beraber yaşamak üzere bir araya Evlilik, karşı cinsten iki kişinin birlikte yaşamak ve yaşantılarını paylaşmak için bir gelecekleri önemli bir konudur.
Aile bir araya geldiği bir yapı olmakla birlikte yasal olarak kurumsallaşmış bir yol, bir ilişkiler bütünüdür. Evliliğin gereği ve nedenleri düşünüldüğünde kişilerin biyolojik, sosyal ve psikolojik gereksinimlerini ve güdülerini doyurmayı amaçladığı gözlenmektedir.
Eş seçiminin doğru yapılması, mutlu bir evlilik için önemlidir. Kişilikleri farklı, değişik çevrelerde belli yaşantılar geçirmiş olan iki kişinin birçok paylaşımı beraber yaşamak üzere bir araya Evlilik, karşı cinsten iki kişinin birlikte yaşamak ve yaşantılarını paylaşmak için bir gelecekleri önemli bir konudur. Bu nedenle eşler önce kendilerini sonra da eş olarak seçecekleri kişileri iyice tanıyıp değerlendirmelidirler. Burada önemli diğer unsurda kişinin kendi bütünlüğünü sağlaması gerekmektedir. Eşler birbirlerinin farklılıklarını, kabul edilebilir görerek, evlilikten ve gelecekten beklentilerinin ne olduğunu bilerek bu kararı vermelidirler.
Başarılı bir evlilik sürdürebilmek için eşler, beraberliklerini zedelemeksizin, kendilerinin ve karşı tarafın kişilik gelişimlerine olanak vermelidirler. Kendi gelişimlerini sürdürürken işbirliğini de sürdürmeli, birbirlerine saygılı davranmalı, sorumluluklarını ihmal etmemelidirler. Sağlıklı evliliklerin özellikleri araştırıldığında karşımıza; duyguların paylaşımı, bireysel farklılıkları kabul etme, ilgi ve sevgi duygusunun iletilmesi, işbirliği, sorumluluk alma, etkili sorun çözebilme, eşlerin birbirine zaman ayırması, toplumsal değerlere sahip olma, iletişim becerileri, takdir duygularını ifade etme, karşılıklı mizah duygusu, temel gereksinimleri karşılama, çatışmaları krize dönüştürmeden aşabilme gibi özellikler çıkmaktadır. Her evliliğin doğal bir parçası olan çatışmaları çiftler daha bilinçli bir şekilde görerek çözüm odaklı davranmaları gerekmektedir. Eşler çatışmaların yaşandığı kriz zamanlarında sorunlara yenik düşmemek için çatışmalarla baş etme ve sorun çözme yöntemlerini kullanmalıdırlar. Genellikle eşler çatışma durumlarında kendi hatalarını kabul etmez karşı tarafa üstünlük kurmaya çalışırlar. Bu anlayıştan kurtulmaya çalışmak, sorunlara çözüm bulma çabasının temelini oluşturur. Güçlükler ve sorunlar insan yaşantısının doğal bir parçasıdır, ancak bunların üstesinde gelebilmek uygun yöntemler kullanarak sorunları çözmekle mümkün olabilir.
Unutulmamalıdır ki bütün sorunlar tek bir çözüm yolu yoktur. Kişiler kendi çabası ile içinde bulunduğu olumsuz durumlardan çıkış yollarını bulamıyorsa bu konu ile ilgili kurum ve kişilerden yardım almalıdır.